Vask dekkene

GJØR FOR ALL DEL DETTE I VINTER

Lar du være å vaske dekkene om vinteren? Det er ikke særlig smart.

Visste du at vinterdekkene dine kan miste gripeevnen om du ikke vasker dem regelmessig om vinteren? Skitt og salt samler seg på hjulene og kan føre til at bilen din sklir på veien og skaper farlige situasjoner i trafikken.

– Det er direkte farlig å ikke vaske dekkene om vinteren. Det har vært flere tilfeller hvor folk ikke kommer opp bakker og veier på grunn av skitne dekk, forteller Jan Ivar Engebretsen i NAF til .

Engebretsen mener det er livsviktig å rengjøre dekkene om vinteren.

– Man får bedre grep og kortere bremsestrekning. Dette er livsviktig, særlig når man kjører mot kryss og fotgjengerfelt.

Vask dekkene minst én gang i uken
Engebretsen er bekymret over at veldig mange bilførere ikke vet at vinterdekk bør vaskes om vinteren, da særlig ferske bilsjåfører

– Det er veldig mange som ikke er obs på dette. Det kommer jo hele tiden nye sjåfører. Dette er kjøretekniske ting som de bør lære av kjøreskolen. Dette burde det opplyses om til alle, sier han.

Videre forteller han at bildekk bør vaskes minst én gang i uken.

– Den dagen du finner ut at du må ha grep for å holde deg på veien, forstår du viktigheten ved å rengjøre dekkene dine. Egentlig bør du vaske dekkene minst en gang i uken, forteller han til tb.no.

Kan bruke god gammeldags Zalo
Det skal ikke mye arbeid til for å få dekkene rene og klare til bruk. Alt du trenger er et fettløsende middel, noe man får tak i omtrent overalt. Engebretsens forslag er som følger:

– Man kan enkelt få tak i spraybokser med «Dekkrens» på bensinstasjoner og andre utsalgssteder. Dette er veldig enkelt å bruke. Man sprayer på avfettingsmiddelet og skyller det av igjen.

For å skylle av middelet bør man bruke varmt vann.

– Om man ikke har tilgang til vann, så finnes det andre muligheter til å få av middelet. Man kan kjøre bilen over løssnø, og da vil mesteparten av avfettingsmiddelet bli liggende igjen i snøen, forteller Engebretsen.

Å kjøre bilen i løssnøen er ifølge Engebretsen ikke den optimale løsningen for å få av all avfettingsmiddelet. Han mener også Zalo er brukbart.

– Du bør ikke helle ren Zalo på dekket. Bland det heller med vann og smør det utover på dekket. Skrubb deretter på dekket. Hell kokende varmt vann over dekket og skyll av, forteller han.

– Det er ikke farlig for dekket ditt
Mange tror at dekkrens og sterke avfettingsmidler kan ødelegge dekket, men Engebretsen mener det er svært sjeldent at dekkene blir ødelagt.

– Det er ikke farlig for dekket. Det blir ingen skader på grunn av dette, forteller Engebretsen og påpeker at avfettingsmiddelet må sitte lenge for at dekket skal bli ødelagt eller slitt.

Han mener at dekkrens bidrar til økt sikkerhet i trafikken.

– Jeg har hørt om folk som har kjøpt nye dekk fordi de mener dekkene er så dårlige. Senere viste det seg at det var manglende rengjøring som gjorde at dekkene ble glatte og dårlige, sier han.

Skroll til toppen